Sinds een paar jaar eten wij zoveel mogelijk biologisch. Een bijdrage aan het verminderen van onze ‘footprint’ èn een bijdrage aan onze eigen gezondheid en die van onze kinderen. Althans, dat dacht ik. Maar dat is toch niet zo…

Op Telegraaf.nl las ik vandaag het bericht dat biologisch eten niet gezonder is dan ‘gewoon’ eten. Nu weet ik dat kranten (en zeker de krant van Wakker Nederland) nog wel eens wat kort door de bocht gaan. Dus ben ik de bron gaan bekijken van dit bericht. Het blijkt een brief van minister Verburg met een advies van de Gezondheidsraad.

In opdracht van de minister heeft de Gezondheidsraad de vraag onderzocht of biologisch voedsel gezonder is dan niet-biologisch voedsel. Het antwoord is inderdaad kort door de bocht geformuleerd: ‘Nee’.

Maar….

Als je het advies van de Gezondheidsraad leest komt één zin wel heel duidelijk naar voren: ‘Opmerkelijk genoeg lopen bij biologisch geteelde levensmiddelen de maatschappelijke belangstelling en het wetenschappelijk onderzoek uit de pas.‘ Vervolgens wordt duidelijk dat er eigenlijk veel te weinig bekend is om echte uitspraken te kunnen doen.

In zo’n geval lijkt mij het ‘gezond’ verstand toch echt het beste. Als de Gezondheidsraad wel schrijft dat ‘…het overgrote deel van de biologische voedingsmiddelen geen residuen van pesticiden bevatten.‘ is dat voor mij al een stevig signaal! Daarnaast is er niet gekeken naar de effecten van biologisch voedsel op het milieu..

Kortom, ik vind dat we de biologische landbouw moeten blijven stimuleren.

Overigens is het het advies van 14 december 2009 pas op 19 augustus door de minister doorgestuurd is naar de Tweede Kamer….. druk, druk, druk zeker op het ministerie.